Selecteer de taal

 

Gebruik de juiste pellets voor uw pelletkachel

Pellets zijn er altijd in voldoende mate beschikbaar. Dit komt vanwege de hoeveelheid restzaagsel dat vrijkomt bij de verwerking van hout. De laatste jaren zien we dat de pellet prijzen stabiel blijven, ondanks de gestegen vraag naar pellets.

 

De kwaliteit van pellets is belangrijk. De EN+ a1 pellets zijn de beste pellets die geschikt zijn voor uw pelletkachel. De pellets bestaan 100% uit schoon zaagsel van vurenhout. Er is nooit hardhout toegevoegd, aangezien dit veel problemen voor uw pelletkachel kan opleveren.

 

Welke pellets zijn voor een pelletkachel geschikt?

  • Pellets met een EN+a1 keuring op de verpakking èn
  • licht van kleur
 

 

 

Waarom moeten pellets een EN+a1 keurmerk hebben?
Pellets zonder dit keurmerk kunnen schade aanrichten aan uw kachel. Pellets met een keurmerk voldoen aan minimale eisen, waardoor de samenstellling grotendeels gelijk is. Voldoet de pellet niet aan het EN-keurmerk dan is het mogelijk dat de samenstelling wisselt en zal de kachel daarop telkens opnieuw ingeregeld moeten worden. Daarnaast is het onbekend welke stoffen er in ongekeurde pellets zitten, omdat deze niet regelmatig gecontroleerd worden. EN+a1 pellets zijn geschikt voor de pelletkachel. Pellets met een EN+a2 keur of +B keur zijn minder zuiver en zijn alleen geschikt voor pelletketels of biomassa centrales.

 

Waarom mogen pellets niet donker van kleur zijn?

Pellets in een donkere kleur zijn slechter de pelletkachel. Pellets worden donkerder, door een toevoeging van loofhout of hardhout, of bevat schors dat niet goed verwijderd is, of zijn op een te hoge temperatuur geperst. Bij donkere pellets treden veel vaker problemen op met asresten die achter blijven in de branderbak. Verder zijn de calorische waardes van alle houtpellets vrijwel gelijk per kg (is allemaal cellulose met wat harsolie). Dus voorde warmteproductie maakt het niks uit. Hardhout pellets bevatten o.m. een hogere chloorwaarde waardoor gietijzeren delen, staaldelen en vermiculite-stenen sneller worden aangetast. U merkt bijvoorbeeld dat onderdelen in de kachel sneller verslijten.

Daarnaast geven donkere pellets een lastigere verbranding. Vaak is de rookgastemperatuur hoger (en daardoor het rendement lager). Bovendien verbranden donkere pellets moeilijker wat mogelijk zorgt voor ophoping in de branderbak. Dit kan tot gevaarlijke, oververhitte situaties leiden.

 

Waarom worden er wel donkere pellets verkocht?
Nederlandse producenten hebben vaak een overschot aan restzaagsel van hardere houtsoorten. Daarnaast is schoon zaagsel van vurenhout duurder. Het is daarom eenvoudiger om pellets te produceren met hardere houtsoorten. Dit soort pellets worden wel eens toegepast in grotere pelletketels en biomassa centrales.

 

pellets

 

 

 

De keuze voor duurzame pellets

Verwarmen met een pelletkachel en dus houtpellets kan veel duurzamer zijn dan verwarmen met gas of hout. Een belangrijke voorwaarde is echter dat gestookt wordt met pellets die een PEFC- of FSC-keurmerk hebben. Hout met dit keurmerk komt namelijk uit duurzaam beheerd bos.

Mede dankzij deze duurzame keurmerken blijven Europese bossen in stand. Sterker nog: het bosoppervlakte in Europa stijgt nog steeds¹. Door te stoken met pellets met het PEFC-keurmerk dragen we samen bij aan het duurzame karakter van een pelletkachel. Wanneer u een pelletkachel koopt, zorg er dan voor dat u stookt met lokaal geproduceerde pellets (PEFC gecertificeerd), die voldoen aan ENplusA1 en DINplus normen.

 

 

pellet Querschnitt

Waar worden pellets van gemaakt?
Pellets worden gemaakt van zaagsel. In principe kan men van alle soorten zaagsel pellets maken. Echter bij gekeurde EN+a1 pellets wordt er alleen gebruik gemaakt van schoon en droog zaagsel van vurenhout en niet van bijvoorbeeld de schors van de boom.
Echter in de meeste gevallen zijn de pellets van rest zaagsel geproduceerd dat overblijft nadat de boom verwerkt is voor het maken van diverse producten.

Daadwerkelijke CO2 uitstoot in vergelijking met andere brandstoffen

 

Om de uitstoot van CO2 goed te kunnen vergelijken moet men ook de uitstoot meenemen welke ontstaat bij het produceren of transporteren van de pellets. Pellets worden gemaakt van zaagsel. Dit wordt gereinigd, gedroogd en vervolgens geperst. Na de productie worden pellets opgezakt in zakken van 15 kg of in bulk middels bigbags van meestal 1000 kg. verpakt.

De prijsontwikkeling: prijzen blijven stabiel

Pellets worden gemaakt van zaagsel. Bij een stijgende vraag naar hout is er meer zaagsel beschikbaar. Vandaar dat de prijzen niet mee stijgen als bijvoorbeeld de houtprijzen stijgen. Uit de gegevens kunnen we zien dat de pellets niet in prijs gestegen zijn. Wel zien we dat de prijsverschillen tussen het hoog- en laagseizoen wisselen. Het beste kan men de pellets in het voorjaar of zomerperiode aanschaffen.



Kleinschalige verwarming

Door gebruik te maken van pellets met een PEFC-keurmerk² weet u zeker dat u stookt met pellets gewonnen uit duurzaam beheerd bos. Zolang dit hout voor het stoken van pelletkachels gebruikt wordt, kun je spreken van duurzaam stoken.

Daarnaast zien we een tendens dat grote elektriciteitscentrales worden bijgestookt met hout pellets. Op zich niks mis mee, zolang deze maar worden gestookt met hout uit duurzaam beheerde bossen. En daar gaat het soms mis. En dat is jammer, want het is dan niet meer echt duurzaam.

In Duitsland bevinden zich veel duurzaam beheerde bossen. Vandaar dat het hoeveelheid bos nog steeds sterk toeneemt. In 2018 werd er 98,5 miljoen m³ gekapt en groeide het bos met meer dan 121,6 miljoen m³ per jaar.  Kijken we naar Europa, dan groeit de hoeveelheid bos nog steeds elk jaar.

In tegenstelling tot de rest van Europa neemt in Nederland de hoeveelheid bos af. Het probleem in Nederland wordt vooral veroorzaakt door een tekort aan ruimte. Er is veel vraag naar grond en de meeste bomen verdwijnen op dit moment vanwege de aanleg van nieuwe wegen en uitbreidingen van woonwijken of industrie.

 

 

 

 

 

 pellets