Selecteer de taal

Haardhout: welk hout brandt het best?

Niet al het hout is geschikt om te stoken in de houtkachel.

Zorg er voor dat het hout dat u stookt voldoende gedroogd is, een ideaal vochtpercentage ligt tussen de 16% en 20%.
Stook nooit nat en/of bewerkt hout, dit laatste is verboden en geeft veel overlast.

 

Houtsoorten

Beuken- & essenhout

Beuken- en essenhout drogen relatief snel en zijn makkelijk te vinden. Het is taai en hard en zorgt voor een trage verbranding en een goede warmte, daarom zijn de soorten vooral ook geschikt voor grotere kachels. Met dit hout heb je mooie, heldere vlammen.

Berkenhout

Een loofboom met zacht hout dat gedroogd een grijzige tint krijgt. Ovengedroogd berkenhout is bijzonder fraai zowel om te zien als om te branden. Een houtsoort die door zijn schone verbranding weinig vervuiling van het rookkanaal geeft. Ook brandt het hout makkelijker, vooral de schors vat snel vlam, makkelijk hout dus dat ook een mooi vuur geeft met 1 of 2 blokken in de kachel of haard. Een groot voordeel van berkenhout is dat het niet spat, een veilig gevoel.

Eikenhout

Deze houtsoort moet je eerst twee jaar onafgedekt bewaren en dan nog twee jaar drogen voor het brandbaar is. Vaak wordt eikenhout te kort gedroogd waardoor deze slechter brandt. Bij eikenhout is het van groot belang om goed gedroogd hout te gebruiken om snelle vervuiling van de kachel en schoorsteen te voorkomen.

Elzenhout

Een lichtere houtsoort die prima brandt, maar sneller dan andere zwaardere soorten. Het geeft daardoor wel sneller zijn warmte af aan de omgeving. Dat maakt Elzenhout uitermate geschikt voor speksteenkachels die uitsluitend voor de warmte gestookt worden.

Hout van fruitbomen

Dit is gewild hout, want het is prima brandstof, maar moeilijk verkrijgbaar. Een nadeel zijn de relatief kleine stammen die zich lastig laten kloven. Hierdoor duurt het veel langer voordat het hout goed droog is. Fruitbomenhout geeft een fraai en rustig vuur.

Naaldhout

Het hout van naaldbomen geeft de warmte snel af door de snellere verbranding. Ook zorgt het voor spattende kooltjes en kan de hars in de schors voor vervuiling in de schoorsteen zorgen.
Naaldhout wordt vaak gebruikt als aanmaakhout omdat het snel en makkelijk brandt.