Het Belang van Droog Haardhout: Voor een Warm en Optimaal Vuur
Waarom is droog haardhout zo belangrijk? Hier leest u meer over de vereisten voor haardhout en waarom droogte een cruciale factor is.
Waarom moet haardhout droog zijn?
Als u wilt genieten van een knus houtvuur in uw woning, is het essentieel om goed gedroogd haardhout te gebruiken. Een van de belangrijkste vereisten is dat het hout volledig droog is. Daarnaast bestaat er een overvloed aan houtsoorten om uit te kiezen, maar niet alle soorten zijn geschikt voor gebruik in uw kachel of open haard. Om het overzichtelijk te maken, hebben we enkele criteria opgesteld waaraan uw haardhout moet voldoen:
- Het hout moet droog zijn, met een vochtpercentage tussen de 12% en 18%.
- Geperst hout, zoals briketten, is ook een geschikte optie.
- Gekloofd hout afkomstig van loofbomen zoals els, berk, essen en beuken is geschikt. Eiken is minder geschikt omdat hier geen hoge verbrandingstemperatuur wordt bereikt.
Waarom is droog haardhout zo belangrijk?
Droog haardhout is van vitaal belang om de kachel op de juiste temperatuur te krijgen. Als het hout te vochtig is, blijft de temperatuur te laag en brandt het vuur niet optimaal. Dit kan leiden tot een beslagen ruit en aanslag (creosoot) in uw schoorsteen. Een opeenhoping van creosoot vergroot aanzienlijk het risico op een schoorsteenbrand. Creosoot is een brandbare, teerachtige substantie die ontstaat door roetaanslag. Onverbrande deeltjes hechten zich aan de wanden van het rookkanaal. Het gebruik van droog haardhout en het handhaven van hogere temperaturen kunnen de vorming van creosoot voorkomen.
Lees meer over het behouden van de juiste temperatuur in uw houtkachel
Hoe kunt u haardhout drogen?
U kunt natuurlijk kiezen voor ovengedroogd haardhout, dat in droogovens wordt gedroogd om het vochtpercentage te verlagen. In de meeste gevallen bevat ovengedroogd haardhout minder dan 20% vocht. Daarnaast is het mogelijk om vers haardhout zelf te drogen. Dit kan het beste gebeuren in een houthok buiten, waarbij het hout voldoende blootgesteld wordt aan wind om te drogen. Zorg ervoor dat het hout niet continu blootgesteld wordt aan regen, omdat dit de droogtijd aanzienlijk verlengt voordat het haardhout voldoende droog is.
Nat hout in de haard: hoe bepaal je het optimale vochtgehalte van brandhout?
Nat hout in de haard is onzuinig en schadelijk voor het milieu en uw kachel. Maar wanneer wordt hout eigenlijk als nat beschouwd? Hoe droog is droog genoeg? In dit artikel wordt uitgelegd wat het vochtgehalte van brandhout kan zijn, wat de gevolgen zijn van te nat hout in de haard en hoe je houtblokken op de juiste manier bewaart.
Waarom te nat hout in de haard problematisch is
Je zou denken dat het wat langer duurt om nat hout te verbranden. Maar in feite worden op de achtergrond een hele reeks andere, nadelige processen in gang gezet.
Allereerst is het belangrijk om te weten: In de haard vindt feitelijk minder verbranding plaats dan bij de zogenaamde houtvergassing. Ingesloten in het hout zijn kleine kamers gevuld met gas. Wanneer je een vuur in de oven aansteekt, verbranden deze gassen.
Tijdens het verbrandingsproces wordt ook het water in het hout verwarmd. Hierdoor wordt echter de energie uit de verbranding verwijderd. Over het geheel genomen worden aanzienlijk lagere temperaturen bereikt. Omgekeerd betekent dit: hoe lager de verbrandingstemperatuur, hoe minder warmte-energie de oven kan afgeven. En hoe natter het hout is, hoe opvallender dit effect is.
Nat hout in de haard kan tal van negatieve gevolgen hebben :
- Met elke procent meer houtvocht neemt de uitstoot van verontreinigende stoffen onevenredig toe.
- Lagere temperaturen tijdens het verbrandingsproces betekenen dat het minder efficiënt is. U krijgt minder verwarmingsvermogen dan mogelijk zou zijn met droger hout.
- Bij verbranding ontstaat er donkere rook en een scherpe geur . Als het een boiler of een Zweedse kachel is, kunnen deze zelfs de kamer binnenkomen.
- De donkere rook zorgt ervoor dat er roet neerslaat op de ruit van de haard , op de kachel en in de schoorsteen.
Brandhoutvocht: Wanneer is hout geschikt om in de oven te stoken?
Het vochtgehalte van brandhout kan in verschillende niveaus worden ingedeeld:
- Ideaal houtvocht : Hout met een restvochtgehalte van circa 15 procent is het meest geschikt voor de haard en heeft de optimale stookwaarde. In deze toestand verloopt de verbranding optimaal en effectief, laat zo min mogelijk residu achter en is vriendelijk voor het milieu. Zelfs lagere waarden zijn mogelijk. Het is echter niet eenvoudig mogelijk om het restvocht verder terug te brengen tot onder de 11 procent. Het hout zou vocht uit de omringende lucht vasthouden.
- Iets verhoogd vocht : Brandhout meet vaak een vochtgehalte tussen 16 en 20 procent. In dit gebied is de verbranding niet bijzonder efficiënt, maar nog steeds acceptabel.
- Verhoogd brandhoutvocht : Als het restvocht van het brandhout tussen de 21 en 24 procent ligt, mag u het nog niet gebruiken. Bewaar het beter nog een jaar om de luchtvochtigheid te verlagen.
- Vocht boven de 25 procent : Als het vochtgehalte van brandhout 25 procent bedraagt, is het wettelijk niet toegestaan om het als brandhout te gebruiken. Nat hout in de haard produceert veel rook, wat schadelijk is voor het milieu.
Tip : Wilt u het vochtgehalte van uw brandhout meten? Hiervoor heeft u een houtvochtmeter nodig. Dit meetapparaat geleidt elektrische stroom via twee in het hout gedrukte elektroden. Aan de hand van de gemeten weerstand kunnen conclusies worden getrokken over het watergehalte in het brandhout.
Vermijd nat hout in de haard: houtblokken correct opslaan
De volgende punten vatten in één oogopslag alles samen waar u aan moet denken om brandhout correct op te slaan:
Goede opslag van brandhout
Zorg er eerst voor dat de houtblokken op de juiste maat zijn . Stukken met een diameter groter dan 5 centimeter moet je minimaal één keer splijten. Een lengte van 30 centimeter is perfect omdat dit overeenkomt met de lengte van de meeste haarden. Zorg ervoor dat je houtblokken van verschillende diktes krijgt, van dun aanmaakhout tot dikkere houtblokken.
Om langzaam en voorzichtig te drogen heeft de houtopslag een goede luchtcirculatie nodig en, idealiter, regelmatige blootstelling aan zonlicht.
De optimale opslaglocatie voor brandhout
Je haardhout kun je het beste opbergen onder een afdak aan de zuid- of westkant van je huis of onder een zelfgemaakt golfplaten dak. Hier is het beschermd tegen regen en sneeuw. Opslag in de kelder of een afgesloten schuur heeft minder zin omdat de lucht niet circuleert en het ontsnappende vocht niet wordt afgevoerd. In het ergste geval begint het hout te schimmelen.
Kies een ondergrond die luchtcirculatie mogelijk maakt , zoals een pallet of stenen. Het hout mag niet direct op de vloer liggen. Als je het hout gewoon opstapelt, droogt het door de goede luchtcirculatie sneller dan in stapels. Maar omdat het nogal wat ruimte in beslag neemt, kun je het na de eerste droogfase stapelen.
De bewaartermijn voor brandhout
Een vers gekapte boom heeft een houtvochtgehalte van ongeveer 50 tot 60 procent. Het duurt minimaal een jaar voordat het het juiste restvocht heeft om als brandhout te gebruiken. Dit is vooral het geval bij sneldrogende soorten zoals sparren, dennen of berken . Voor langzamer drogend brandhout van essen-, eiken-, beuken- of fruitbomen moet u rekening houden met twee jaar om de optimale calorische waarde te bereiken.
Wilt u ons assortiment houtkachels bekijken? klik dan hier voor meer informatie.