Home / Informatie / CV houtkachels / Aansluitschema’s CV houtkachels / Aansluitschema’s CV houtkachels met buffervat

Aansluitschema buffervat

Voor het aansluiten van een CV houtkachel op een buffervat.

Hieronder vindt u voorbeelden van hoe u de CV houtkachel op juiste wijze kunt aansluiten. Om dit geheel te verduidelijken is het schema ook in 3d weergegeven.

 

Aansluitschema's CV houtkachels met buffervat - houtkachel pelletkachel   Hiernaast is een CV houtkachel aangesloten op een buffervat.

 

     

 

Belangrijke punten bij het bovenstaande aansluitschema:

Koelbeveiliging
De kachel is voorzien van een ingebouwde koelspiraal. Dit koelspiraal is aangesloten op een wateraansluiting, waartussen een EA-terugslaglep wordt aangebracht. Deze EA-terugslagklep is nodig omdat er een vaste verbinding met de cv houtkachel is aangebracht. Zodra de temperatuurbeveiliging op de kachel een hogere temperatuur meet dan 95 graden cv water, zal de toevoerklep worden geopend. Koud water stroomt vervolgens door het koelspiraal en zal afgevoerd worden via de afvoer richting het riool. Doordat het koelspiraal afkoelt zal indirect het cv water afkoelen.

Temperatuurbeveiliging
De cv houtkachels zijn of worden voorzien van een thermische beveiliging. Deze meet de temperatuur in de kachel en zal een klep openen zodra de cv houtkachel oververhit raakt. Deze thermische beveiliging is een noodbeveiliging en zal na het opengaan kunnen doorlopen. Door deze in te drukken kan de doorloop stoppen. Het kan voorkomen dat de temperatuurbeveiliging na een noodkoeling vervangen moet worden.

Overdrukbeveiliging
Naast de temperatuurbeveiliging wordt er een ketelset bijgeleverd welke voorzien is van een overdrukbeveiliging. Deze zorgt ervoor dat de druk wordt afgegeven aan het riool, zodra de druk verder dan 3 bar oploopt. Dit is een noodzakelijke beveiliging welke dicht bij de kachel geplaatst moet worden. Deze beveiliging moet in vrije verbinding staan met de cv houtkachel.

Complete pompset
Een complete pompset bestaat uit een pomp, een bypass met mengventiel (60 graden), afsluiters voorzien van thermometers en een terugslagklep. Het mengventiel in de pompset staat afgesteld op 60 graden. Dit voorkomt condensatie van de rookgassen. Indien de rookgassen te laag zijn, ontstaat condensatie en een sterke aanslag van creosoot. Hierdoor kan schoorsteenbrand ontstaan, wat hierdoor wordt voorkomen.

Bij een juiste werking van de pompset zal de retourwatertemperatuur rond de 60 graden zijn. De aanvoer zal iets hoger zijn. Zolang het systeem niet op temperatuur is, zal dat slechts enkele graden kunnen zijn.

De pompset heeft een terugslagklep. Dit voorkomt dat de warmte van de cv ketel over de cv houtkachel stroomt.  De cv houtkachel zal als radiator kunnen functioneren wat een sterke warmteverlies met zich meebrengt, de terugslagklep voorkomt dit.

De pompset beschikt over afsluiters. Dit vereenvoudigt de demontage bij de vervanging van onderdelen. De pompset mag staand of liggend gemonteerd te worden. De pompset mag niet op de kop gemonteerd worden.

Temperatuurverschilregeling
Nordic Fire levert een temperatuurverschilregeling, welke ervoor zorgt dat de cv pomp op de juiste temperatuur wordt in- of uitgeschakeld. Deze pompschakeling is voorgeprogrammeerd en kan eenvoudig geïnstalleerd worden, zonder dat er instellingen aangepast moeten worden. Daarnaast beschikt de pompschakeling over een anti-stop functie en een anti-vorst beveiliging.

 

Aansluitschema's CV houtkachels met buffervat - houtkachel pelletkachel   Hier vindt u een complete handleiding voor aansluitschema op een buffervat. U kunt dit bestand downloaden (PDF)