Selecteer de taal

Als u uw woning verwarmt met een warmtepomp weet u dat de elektriciteitskosten behoorlijk kunnen oplopen in de winter. Daarnaast duurt het lang om bij temperatuurschommelingen de woning snel warm te krijgen. De combinatie met een pelletkachel is daarbij ideaal. 

pelletkachel ilvar 9 2

 

Hoewel warmtepompen zeker voordelen bieden, zoals lagere CO2-uitstoot ten opzichte van een gasketel, komen ze niet zonder nadelen. Vooral tijdens koude wintermaanden kunnen de elektriciteitskosten flink oplopen. Bovendien kan het lang duren voordat de woning op een comfortabele temperatuur is, vooral bij plotse temperatuurschommelingen. Hier komt de pelletkachel als een ideale aanvulling in beeld.

De voordelen van een combinatie van een warmtepomp met een pelletkachel

Een pelletkachel is een moderne kachel die brandt op geperste houtpellets, die efficiënter en schoner verbranden. De combinatie van een warmtepomp met een pelletkachel biedt een aantal voordelen die zowel het comfort als de kosten van woningverwarming kunnen optimaliseren.

Allereerst is de pelletkachel uitstekend geschikt om snel warmte te leveren. Waar de warmtepomp soms moeite heeft om bij snelle temperatuurdalingen onmiddellijk voldoende warmte te genereren, kan de pelletkachel vrijwel direct een warme, gezellige sfeer in huis creëren. Deze snelle opwarmtijd is ideaal voor die momenten waarop je plotseling thuiskomt in een koud huis en direct warmte nodig hebt. De warmte van een pelletkachel wordt bovendien als zeer aangenaam ervaren, vergelijkbaar met de stralingswarmte van een open haard.

Daarnaast biedt de combinatie van deze twee verwarmingssystemen een slimme manier om energiekosten te beheersen. De warmtepomp kan worden gebruikt voor de basis verwarming van de woning en om het huis gedurende milde winterdagen op een constante temperatuur te houden. Voor de koudste dagen en momenten waarop extra warmte nodig is, kan de pelletkachel worden ingeschakeld.

De levensduur van uw warmtepomp

Het integreren van een pelletkachel met een warmtepomp kan ook de levensduur van de warmtepomp verlengen. Omdat de warmtepomp minder hard hoeft te werken om tijdens extreme kou te verwarmen, vermindert dit de slijtage en kan het apparaat langer meegaan zonder grote onderhoudsbehoeften. Dit betekent niet alleen een langere levensduur voor de warmtepomp, maar ook lagere onderhoudskosten op de lange termijn.

In de praktijk blijkt dat deze combinatie ook de flexibiliteit in verwarmingsopties verhoogt. Bewoners kunnen kiezen wanneer ze welke bron willen gebruiken, afhankelijk van  de energiekosten. Vooral bij dagen met vorst, waarbij de warmtepomp niet meer effeciënt kan werken. Een pelletkachel kan dan voor een grote besparing op energiekosten zorgen.